کلودینو

جستجو
Close this search box.

استریم چیست؟

فهرست مطالب

استریم چیست؟

استریم (Stream) به فناوری انتقال فایل‌های تصویری و صوتی گفته می‌شود که به صورت مداوم و بدون قطع شدن انجام می‌گیرد. این فایل‌ها از یک سرور به کلاینت منتقل می‌شوند. به عنوان مثال زمانی که از تلویزیون یا از طریق اینترنت، ویدئویی را مشاهده یا پادکستی را گوش می‌دهید، از این فناوری استفاده می‌شود.

استریم با دانلود متفاوت است. در دانلود شما باید منتظر بمانید تا دانلود تمام شود، اما در استریم شما می‌توانید قبل از تمام شدن دانلود فایل آن را باز کرده و مشاهده کنید. به عنوان مثال زمان دانلود یک فیلم با استریم می‌توانید از ابتدای شروع به دانلود، تماشای آن را شروع کنید و نیاز نیست تا پایان دانلود منتظر بمانید.

 

لایو استریم چیست؟

لایو استریم به پخش‌ رویدادهای مختلف به صورت زنده از طریق اینترنت گفته می‌شود. انواع مختلفی از لایو استریم‌ها وجود دارد که از محبوب‌ترین آن‌ها می‌توان به پخش مسابقات به صورت زنده، پخش مراسمات اهدای جوایز، ورزش‌ها، رویدادهای ویژه و… اشاره کرد، لایو استریم از طریق هر نوع دستگاهی مانند تلفن هوشمند، تلویزیون، تبلت، لپ تاپ و… که قابلیت اتصال به اینترنت داشته باشد، قابل پخش است. لایو اینستاگرام را نیز می‌توان نوعی از لایو استریم به شمار آورد.

 

طرز کار استریم چگونه است؟

ویدئو استریم معمولاً با یک فایل رسانه‌ای از پیش ضبط شده که بر روی یک سرور راه دور میزبانی می‌شود آغاز می‌شود. هنگامی که سرور درخواست مشتری یا کلاینت را دریافت کرد، داده‌های موجود در فایل ویدئویی فشرده شده و به صورت قطعه قطعه به دستگاه درخواست کننده ارسال می‌شود. فایل‌های صوتی و تصویری به بسته‌های داده تقسیم می‌شوند، جایی که هر بسته حاوی یک قطعه کوچک داده است.

یک پروتکل انتقال که در بیشتر مواقع یا پروتکل کنترل انتقال (TCP) یا پروتکل دیتاگرام کاربر (UDP) است، برای تبادل داده‌ها از طریق شبکه استفاده می‌شود. هنگامی که مشتری درخواست کننده بسته‌های داده را دریافت کرد، یک پخش کننده ویدئو در سمت کاربر داده‌ها را از حالت فشرده خارج کرده و تصویر و صدا را تفسیر می‌کند. فایل‌های ویدئویی پس از پخش به طور خودکار حذف می‌شوند.

TCP معمولاً پروتکل قابل اعتمادتری است. با این حال، UDP زمان انتقال سریع‌تری دارد. UDP زمانی استفاده می‌شود که سرعت بر قابلیت اطمینان اولویت دارد، در حالی که TCP زمانی استفاده می‌شود که قابلیت اطمینان اولویت دارد. برای مثال، بسیاری از سرویس‌های پخش مصرف‌کننده از TCP استفاده می‌کنند، در حالی که UDP برای کنفرانس ویدئویی مناسب است.

پخش‌های ویدئویی معمولاً از یک فایل ویدئویی از پیش ضبط‌ شده ارسال می‌شوند، اما می‌توانند به عنوان بخشی از یک لایو استریم نیز توزیع شوند. در یک لایو استریم، سیگنال ویدئویی به سیگنال دیجیتال فشرده تبدیل می‌شود و از یک وب سرور ویژه که برادکست می‌کند (یا به زبان ساده تر فایل را به طور همزمان برای چندین کاربر ارسال می‌کند) ارسال می‌شود.

 

استریم در چه پلتفرمی قابل پخش است؟

کاربران می‌توانند از لپ تاپ، تلفن‌های هوشمند، تبلت‌ها و تلویزیون‌های هوشمند خود یا از طریق دستگاه‌های دیگر مانند Chromecast  یا Apple TV و نمونه ایرانی آن فیلیمو، باکس استریم را مشاهده کنند. از برنامه‌های مختلفی می‌توان برای پخش ویدئو مانند YouTube، Netflix و نسخه های ایرانی آن مانند آپارت و نماوا و… استفاده کرد. خدماتی مانند یوتیوب ویدئوها را به صورت رایگان پخش می‌کنند و از تبلیغات پشتیبانی می‌کنند. در نسخه های جدید اپلیکیشن پیام رسان تلگرام نیز از این فناوری استفاده شده است.

 

مزایای اصلی استریم و علت محبوبیت آن

۱) صرفه‌جویی در زمان و انرژی

زمان ارزشمندترین دارایی هر انسانی است. تنها چیزی که قابل جایگزینی و بازگردانی نیست. پس عاقلانه‌ است که دنبال راه‌هایی باشیم تا از این دارایی ارزشمند محافظت کنیم. استریم یکی از این راه‌ها است، دانلود کردن وقت‌گیر است؛ اما استریم بلافاصله محتوا را به دست شما می‌رساند.

۲) صرفه‌جویی در فضای هارد

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های استریم، اشغال نکردن فضای هارد دستگاه‌تان است. فرقی نمی‌کند دستگاه مورد بحث موبایل‌تان باشد یا لپ‌تاپ. اگر دوست ندارید با فیلم‌هایی که فقط یک‌بار قرار است آن‌ها را ببینید پرشان کنید، استریم چاره کار است.

۳) دسترسی قانونی به محتوا

البته این موضوع شاید به چشم نیاید. به‌خصوص برای ما ایرانی‌ها که متاسفانه خیلی مقید به قانون کپی‌رایت نیستیم؛ اما استریم و استفاده از سایت‌ها و اپلیکیشن‌های مربوطه این امکان را فراهم می‌کند تا به‌صورت قانونی به فیلم‌های جدید و موزیک‌ خواننده‌های مورد علاقه‌مان دسترسی داشته باشیم.

۴) دسترسی فارغ از موقعیت جغرافیایی

تلویزیون ما مراسم گلدن گلوب را نشان نمی‌دهد؛ اما با دسترسی به یک اینترنت پرسرعت می‌توانید این مراسم را به‌صورت زنده و هم‌زمان با تمام دنیا ببینید، این است معجزه استریم!

در کنار تمام این مزایایی که از اول مقاله تا به اینجا راجع به آن‌ها صحبت کردیم، نکات‌ منفی‌ای هم در مورد کلیت فرایند استریم وجود دارد که در ادامه به آنها می پردازیم. با تلاش نت همراه باشید…

 

چند نکته منفی درمورد استریم!

اصلی‌ترین مشکلی که می‌تواند مصرف محتوا به‌شکل استریم را به یک عذاب توصیف‌ نشدنی تبدیل کند، اینترنت ضعیف است! اگر در حال تماشای فیلم یا گوش دادن به موزیک و پادکست به‌صورت آنلاین باشید و دائماً قطعی اتصال را تجربه کنید، قطعاً کلافه خواهید شد.

  • سرعت اینترنت حتی بر کیفیت محتوای دریافتی هم تاثیر می‌گذارد؛ یعنی ممکن است دریافت محتوا قطع نشود، اما تصویر دائماً با افت کیفیت مواجه شود، به‌قدری که دیدن آن مشکل شود.

مسئله بعدی در رابطه با حریم شخصی است. اگر دائماً از سایت‌های استریم صوت و تصویر استفاده کنید، آن‌ها می‌دانند چه چیزی گوش می‌دهید و چه ویدئوهایی برایتان جذاب‌تر است.

” نکته مهم: سایت‌های بسیاری در اینترنت هستند که محتوا را از طریق استریم کردن در اختیار کاربر قرار می‌دهند. اما متاسفانه همه آن‌ها قابل اعتماد نیستند. سعی کنید تا جای ممکن به‌صورت ناشناس از این سایت‌ها استفاده کنید. به این ترتیب نهایت تلاش‌تان را کرده‌اید تا از حریم خصوصی‌تان محافظت کنید. “

نکته منفی دیگر اینکه  هنرمندان (به‌خصوص خواننده‌ها)  معتقدند سایت‌های استریم کننده حقشان را آن‌طور که باید و شاید پرداخت نمی‌کنند. در همین راستا پلتفرم موزیک Tidal که متعلق به رپر معروف آمریکایی Jay-Z است، تلاش می‌کند حقوق بیشتری به خواننده‌ها از پخش موسیقی‌شان پرداخت کند.

 

سرور لایو استریم چیست؟

در واقع سرور لایو استریم همان سرور ویدئویی است که تولید کنندگان محتوا و برخی کسب و کارها از آن ها استفاده می کنند، با اندکی تغییرات در مشخصات و قدرت

با استریم سرور مبتنی بر ابر، بیننده نیازی به ذخیره فایل ویدئویی در کامپیوتر خود و هارد دیسک ندارد. در عوض، سرور ابری داده ها را ارائه می دهد و بیننده می تواند ویدئو را در حالی که فایل در حال دانلود شدن است، استریم و تماشا کند.

 

چه کسی به یک سرور استریم ویدئو نیاز دارد؟

هر کسی که می خواهد فیلم ها را به صورت آنلاین به اشتراک بگذارد و به کاربران نهایی اجازه دهد این فیلم ها را تماشا کنند، به یک سرور استریم نیاز دارد. که شامل:

  • سازندگان محتوا که به دنبال کسب درامد از کانال های ویدئویی آنلاین خود هستند
  • شرکت های رسانه ای که پخش زنده یا محتوای ویدئویی بر اساس تقاضا را ارائه می دهند
  • فرانچایز (Franchise) های ورزشی به دنبال پخش زنده بازی ها هستند
  • مدارس و حوزه های آموزشی که ارائه کلاس های زنده آنلاین و سخنرانی های ضبط شده دارند
  • سازمان دهندگان رویداد پخش رویدادها، کنفرانس ها یا کارگاه های آموزشی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط